Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
Colour Swatch Home Gym Blog Image
Blog

ZO BOUW JE JE EIGEN PERFECTE HOME GYM

Ook al ben je al lid van een sportschool, met een home gym heb je net dat beetje extra voor aanvullende workouts. Fitnessapparatuur voor thuis biedt je de geweldige mogelijkheid om dagelijks met je gezondheid bezig te zijn. Een home gym maken kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je zult dan ook op een aantal dingen moeten letten om een ruimte te creëren waar je graag je workouts doet. Daarom hebben we een lijst voor je samengesteld met de meest belangrijke dingen waar je op moet letten als je je perfecte fitnessruimte gaat bouwen.


TIPS VOOR JE INRICHTING


SFEER

In een prettige omgeving blijf je gemotiveerd om te blijven trainen. Waar je je apparatuur ook plaatst, probeer je fitnessruimte thuis zo in te richten dat je niet snel kan worden afgeleid. In een speciaal ingerichte ruimte kun je geconcentreerd je workouts doen en jezelf weer opladen.

VERLICHTING

De juiste verlichting kan de sfeer in de ruimte compleet veranderen. Experimenteer met felle of gedimde verlichting in je ruimte voor een meer intense of juist relaxte sfeer voor je workouts. Met gekleurde lampen maak je van je ruimte een unieke plek, waardoor je in je flow blijft.

MUZIEK EN ENTERTAINMENT

Muziek kan je net even dat extra duwtje in de rug geven. Je kunt natuurlijk een koptelefoon gebruiken, maar nu je toch thuis traint, kun je ook gaan voor soundbars en speakers. En je tv kan voor uitstekende afleiding zorgen tijdens lange cardio-workouts.

KLEUR

Of het nu logo's zijn van je favoriete sportteams, felle kleuren of inspirerende foto's, met extra elementen kun je je fitnessruimte inrichten op de manier die jij wilt en waar jij door gemotiveerd raakt. Leef je uit!

SPIEGELS

Spiegels versterken het licht en zorgen ervoor dat je home gym groter lijkt. Bovendien kun je jezelf en je houding goed in de gaten houden tijdens je oefeningen.

VLOER EN ONDERGROND

De vloer waarop je traint is een belangrijk onderdeel van je fitnessruimte en wordt vaak over het hoofd gezien. Als je vooral cardio-apparatuur gebruikt, dan zijn een beschermingsmat om je vloer te beschermen en een yogamat voor strekoefeningen vaak al voldoende. Maar als er dumbbells en gewichten op je vloer liggen, kan het verstandig zijn om extra bescherming op je vloer te leggen om lawaai te verminderen.

ELEKTRISCHE TOESTELLEN

Voordat je gaat beginnen met het bouwen van je home gym, is het handig om te kijken waar je stopcontacten zitten. Zo bepaal je waar je elektrische fitnessapparatuur komt te staan, zoals een loopband of crosstrainer.


KIES JE FITNESSAPPARATUUR

CARDIO-APPARATEN VOOR THUIS

Cardio-oefeningen zijn een must voor je dagelijkse workouts thuis. Als je graag buiten hardloopt of fietst, dan kan een cardiotoestel uitkomst bieden voor als het weer tegenzit. Je kunt er ook specifieke workouts mee doen en het apparaat houdt bij wat je aan het doen bent. Er zijn verschillende soorten cardio-apparaten, zoals loopbanden, spinningfietsen, ligfietsen, crosstrainers en roeitrainers.

AFMETINGEN

Een van de belangrijkste factoren voor de aanschaf van een fitnesstoestel is de grootte. Een loopband of crosstrainer neemt bijvoorbeeld best wel wat ruimte in beslag. Hometrainers en roeitrainers zijn over het algemeen wat kleiner.


VERPLAATSEN EN OPBERGEN

Een andere belangrijke factor is de mogelijkheid om een toestel te verplaatsen en op te bergen. Sommige loopbanden kunnen worden opgevouwen en nemen weinig ruimte in als ze niet in gebruik zijn. Roeitrainers zijn makkelijk te verplaatsen en kunnen rechtop worden opgeborgen in een hoek van de kamer of hoge kast. Erg handig voor als je niet veel ruimte hebt voor je home gym materialen.

ENTERTAINMENT

Sommige cardio-apparaten hebben niet zoveel opties, terwijl andere toestellen uitgevoerd zijn met slimme technologie zoals workout-programma's, apps, tracking en nog veel meer. Kies een apparaat met de juiste hoeveelheid technologie die past bij jouw workoutschema's.

COMFORT EN GEMAK

Veel toestellen hebben naast workouts en programma's nog extra opties te bieden. Loopbanden uit de hogere klasse zijn vaak uitgerust met een dempingssyteem om de impact op je gewrichten te verminderen. Automatische stop, zijkanten voor het op- en afstappen, handrails en geluidsoverlast zijn belangrijke punten om naar te kijken als er veel gebruik wordt gemaakt van het apparaat.

GX Row Home Gym Blog Image

KRACHTTRAININGEN

Er zijn verschillende soorten krachtstations met verschillende functies om thuis aan je krachttraining te werken. Kijk naar je doelen, trainingsmethodes en de beschikbare ruimte om te bepalen welk toestel het beste bij je past.

CABLE MOTION

CMDAP: Een CMDAP-krachtstation (Cable Motion Dual Adjustable Pulleys) biedt de perfecte combinatie van functies van zowel een gewoon krachtstation als losse gewichten. Bij een CMDAP is het eenvoudig om een weerstand naar keuze in te stellen. Met de kabels kun je zelf bepalen hoe je bewegingspatronen lopen, waardoor je een breed scala aan trainingsopties hebt voor een full body workout. Een CMDAP is over het algemeen wat groter dan de meeste andere stations en vereist meer plafondhoogte. Ook heb je meer ruimte om een CMDAP nodig om je oefeningen goed te kunnen uitvoeren.


FIXED MOTION

Krachtstation voor thuis: Een krachtstation biedt grenzeloze trainingsmogelijkheden en neemt niet veel ruimte in beslag. Het toestel heeft een ingebouwde weerstandsfunctie. Krachtstations bieden dezelfde trainingsopties als een biceps- of tricepstoestel in een sportschool, met vaste bewegingspatronen voor het trainen van specifieke spiergroepen.

Smith Machine: De veelzijdige Smith Machine is ideaal voor workouts zonder spotter en je kunt er dezelfde oefeningen mee doen als met een rack. De Smith Machine heeft een ingebouwde halter en met extra halterschijven kun je de weerstand instellen. Ook een bank is onmisbaar voor als je je workouts wilt uitbreiden.


LOSSE GEWICHTEN

Dumbbells: Met losse gewichten heb je de volledige controle over je bewegingspatronen. We raden aan om elke home gym uit te rusten met een of twee sets dumbbells. Bovendien zijn ze klein en makkelijk op te bergen.

Racks: Racks zijn ontzettend veelzijdige toestellen waarmee je kunt gewichtheffen voor kracht- en functionele trainingen.Ze zijn uitstekend geschikt voor sporters die graag willen trainen met losse gewichten. Hiervoor heb je wel een extra halter en halterschijven nodig. Ook kun je je home gym rack uitbreiden met een bank voor nog meer opties. Racks zijn verstelbaar en je kunt er verschillende accessoires aan toevoegen voor extra mogelijkheden en trainingstechnieken zoals functionele trainingen en bodyweight oefeningen.