Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
7--rig_header_1440_1
Blog

Rigs Implementeren In Je Fitnesscentrum?

Effectieve Small Group Training (SGT) wint aldoor aan populariteit bij veel fitnesscentra. Rigs kunnen onmiskenbaar een krachtige en centrale rol spelen bij een dergelijk trainingsaanbod. De opties zijn eindeloos met alle Rig-varianten en mogelijkheden tot samenstellen. Het grote aanbod kan echter zorgen dat je het overzicht kwijtraakt in het maken van je keuze, of - nog erger - dat je de verkeerde keuze maakt voor je eigen fitnessruimte. De succesvolle keuze voor jouw bedrijf en je trainingsfilosofie is afhankelijk van een aantal factoren en antwoorden op de paar vragen die je jezelf moet stellen. Bij deze vragen zijn er geen goede of foute antwoorden, het gaat erom dat je een goed beeld krijgt van je wensen en verwachtingen ten aanzien van je investering.

WELK TYPE FITNESSCENTRUM?

Te stellen vragen:

 • Is het je missie om ervaren sporters te ondersteunen of stimuleer je juist mensen om - weer opnieuw of voor het eerst - meer te gaan trainen?
 • Wie zit er in je ledenbestand? Zijn dat voornamelijk actieve ouderen, drukke veertigers of millennials bijvoorbeeld?
 • Wil je met je faciliteit sporters stimuleren om resultaat te verbeteren met gerichte trainingen of ligt de focus op het aanmoedigen om deel te nemen aan trainingen?
 • Wat is het doel van het plaatsen van een Rig? Wil je er nieuwe leden mee bereiken of wil je graag bijblijven met de succesvolle trends in de fitnessbranche?

Ter overweging
Houd daarnaast de cultuur en je boodschap van je eigen fitnesscentrum goed voor ogen. Een fitnessclub die focust op sportieve resultaten en een jong, atletisch en ervaren ledenbestand heeft, kan een Rig op een andere wijze samenstellen en inzetten dan een club met meer onervaren sporters. Ter illustratie: ervaren en fanatieke sporters zijn wellicht al bekend met technisch correcte Olympic Lifting-trainingen. Zij zullen daarom minder begeleiding nodig hebben tijdens een SGT. Sporters die relatief nieuw zijn met deze vorm van training, hebben meer instructie en begeleiding nodig, waar je tijd en aandacht voor in moet ruimen.

DE FITNESSRUIMTE

Te stellen vragen:

 • Moet de nieuwe Rig een echte blikvanger zijn in het fitnesscentrum?
 • Moet de Rig worden gepositioneerd tegen een muur?
 • Heeft de ruimte voldoende hoogte om ook de meer uitdagende en complexe trainingen effectief uit te kunnen voeren?
 • Kan de Rig zo worden geplaatst dat er voldoende ruimte is om de instructeur van alle kanten goed zicht te geven op de wijze waarop de oefening wordt uitgevoerd?
 • Hoeveel sporters in de SGT wil je tegelijk aan het werk zetten?

Ter overweging
Wanneer de ruimte geen beperkingen kent, zijn de mogelijkheden van een Rig eindeloos. Maar wanneer de ruimte wel beperkt is in hoogte of oppervlak, bepaalt dit ook hoe een Rig samengesteld moet worden. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat de toestellen veel variaties bieden om in iedere ruimte een SGT aan te kunnen bieden.

DE FUNCTIE

Te stellen vragen:

 • Welke trainingsactiviteiten heb je bedacht om de Rig voor in te zetten? Krachttraining, traditionele oefeningen, meerdere sporters die dezelfde oefening uitvoeren, meerdere bars die tegelijk gebruikt worden binnen de SGT of individuele trainingen?
 • Is het primaire doel van de Rig om groepstrainingen mee te geven?
 • Moet de Rig de mogelijkheid hebben om te worden aangepast voor specifieke trainingsonderdelen?
 • Heeft je personeel al de kennis, kunde en het vertrouwen om een SGT op te zetten voor de leden?

Ter overweging
Omdat er praktisch geen limiet is aan de configuraties die je kunt toepassen, kunnen Rigs ingezet worden voor een breed scala aan oefeningen en trainingen. De Rigs zijn bovendien perfect voor zowel groepstrainingen alsook individuele trainingen. Het is belangrijk om je personeel goed getraind te hebben en te houden zodat zij de leden kunnen motiveren en effectieve, uitdagende en afwisselende trainingsopties kunnen geven.

Ter illustratie
Met bars en opbergopties voor bumper plates om de gewichten overzichtelijk op te ruimen, is een Rig een volmaakte krachttrainingsruimte met Olympische allure. Door er trainingsopties aan toe te voegen zoals kettlebells, medicine balls en weerstandsbanden is de trainingsruimte geschikt voor een veel grotere doelgroep en hun eigen trainingsdoeleinden. Er zijn meer dan genoeg opties wanneer het aankomt op het kiezen van de juiste Rig voor diverse vormen van SGT. Durf kritisch naar je doelstellingen te kijken en laat je goed adviseren, dan wordt het gegarandeerd een succes!

Deze blog is geschreven door Keith Smith, één van de Life Fitness Academy (LFA) Global Master Trainers met Londen als thuisbasis. Expert Keith is al meer dan twintig jaar werkzaam voor Life Fitness.