Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
Treadmill - memberships low-res- edit
Blog

Onderzoek Concludeert Fitnessfaciliteiten Vormen Geen Extra Risico In De Verspreiding Van Covid-19

Fitnessfaciliteiten Vormen Geen Extra Risico In De Verspreiding Van Covid-19

ONDERZOEK TOONT AAN DAT FITNESSFACILITEITEN GEEN EXTRA RISICO VORMEN IN DE VERSPREIDING VAN COVID-19 

Uit een nieuwe Noorse studie bleek dat er geen gevaar is voor een verhoogde verspreiding van COVID-19 in sportscholen tijdens een proefperiode, welke werd uitgevoerd tijdens de lockdown in Noorwegen.

Er is geen twijfel dat de fitnessfaciliteiten tijdens de uitbraak van COVID-19 extreem hard zijn getroffen. De algemene aanname is dat sportclubs plaatsen zijn waar het virus zich gemakkelijk verspreidt. Maar als de juiste veiligheidsprotocollen worden gevolgd, is dit misschien onterecht.

Uit het recente Noorse onderzoek is gebleken dat fitnessfaciliteiten geen hoger risico lopen op verspreiding van COVID-19 zolang de juiste hygiëne- en afstandsmaatregelen worden gevolgd. Het onderzoek, gefinancierd door de overheid, is onlangs gepubliceerd in een artikel op Healthclubmanagement.co.uk, met als doel te achterhalen of sportscholen een verhoogd risico lopen op verspreiding van het virus.

De conclusie van het onderzoek was dat er geen gevaar bestaat voor een verhoogde verspreiding van COVID-19 in fitnessfaciliteiten, zelfs niet wanneer er intensief wordt getraind. Uit de studie bleek dat er geen gevallen van COVID-19 werden overgedragen als gevolg van het gebruik van de sportschool tijdens de proef van twee weken.
 

Wat hield de studie in?

De regering in Noorwegen sloot alle fitnessfaciliteiten op 12 maart, maar ten behoeve van de studie mochten vijf sportscholen in Oslo hun faciliteiten op 22 mei alleen openen om de deelnemers te bestuderen voor een proefperiode die liep tot 9 juni. Deze vijf sportscholen waren: SATS Sjølyst en CC Vest (twee sportscholen die eigendom zijn van de Scandinavische fitnessgigant SATS), STOLT Stovner en Rommen (beide geëxploiteerd door sportschoolketen STOLT Trening), en EVO Bryn (een sportschool die eigendom is van en geëxploiteerd wordt door EVO Fitness Group).

Onderzoekers keken naar een willekeurige groep van 3.764 mensen in vijf sportscholen. Hun leeftijd was tussen 18 en 64 jaar. De helft van de deelnemers trainde in hun sportschool, de andere helft niet. De sportscholen werden alleen geopend voor deze geselecteerde deelnemers. De reguliere faciliteiten in deze sportscholen waren beschikbaar, inclusief groepsfitnesslessen. 81,8% van de trainingsgroep trainde minstens één keer op de faciliteit, terwijl 38,5% zes keer of meer trainde.
 

Veiligheidsmaatregelen

De sporters moesten zich houden aan social distancing en verhoogde hygiënemaatregelen. Deze omvatten afstand houden (een meter voor sporten in de fitnesszone, twee meter voor hoge intensiteit klassen) en een verbeterde hygiëne voor handen en oppervlakten, terwijl alle fitnessapparatuur werden voorzien van ontsmettingsmiddelen zodat ze na elk gebruik door de leden konden worden gereinigd. Het personeel van de sportscholen controleerde ook de toegang tot de sportscholen, om afstandsmaatregelen te garanderen en drukte te voorkomen. De kleedkamers waren open, maar de douches en sauna's waren gesloten. Mondkapjes waren niet nodig, maar de leden werd geadviseerd om de ogen, neus en mond niet aan te raken. De volgende veiligheidsmaatregelen werden getroffen in de vijf faciliteiten:

 • Geen handen schudden of ander persoonlijk contact
 • Een meter afstand tussen mensen te allen tijde
 • Afstand van twee meter tijdens intensieve trainingen (IndoorCycling, groepslessen)
 • Ontsmettingsmiddelen geplaatst op alle trainingsstations
 • Leden moesten de apparatuur na gebruik reinigen
 • Personeel dat nodig is om de faciliteit regelmatig te reinigen
 • De club moest de toegang tot de faciliteit controleren om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van ‘overbevolking’, zodat er de afstandsmaatregelen toegepast konden blijven worden.
 • Kleedkamers werden geopend, maar douches en sauna's bleven gesloten
 • Deksels van vuilnisbakken werden verwijderd
 • Leden en personeel werden geadviseerd om thuis te blijven als ze zich ziek voelen
 • Sporters mochten trainen op de cardio- en krachtapparatuur, maar ook deelnemen aan groepslessen zoals IndoorCycling en yoga
Gunstige Resultaten

Aan het einde van de experimentele periode kregen de deelnemers een COVID-19 test aangeboden. Van de 80% die instemde met de test was er slechts één positieve test. Deze positieve test was afkomstig van een lid dat was toegewezen aan de trainingsgroep, maar die nog niet naar de sportschool was geweest. Na contacttracering werd vastgesteld dat dit lid op zijn of haar werkplek was blootgesteld aan het virus. Daarnaast zijn de 91 medewerkers van de vijf betrokken sportscholen allemaal negatief getest op COVID-19.

De onderzoekers concludeerden dat: "Als er hygiënische en afstandsmaatregelen konden worden genomen, gingen we ervan uit dat het veilig zou zijn om sportscholen en trainingsfaciliteiten te openen. Zoals onze resultaten laten zien, was er geen sprake van een toename van COVID-gerelateerde zieken als gevolg van de opening van sportscholen en trainingsfaciliteiten.

Hoewel de studie slechts drie weken liep, leverde het bewijs dat sportscholen niet extra vatbaar zijn voor COVID-19 blootstelling dan andere plekken waar mensen vaak samenkomen.

Op basis van de bevindingen heeft de Noorse regering op 15 juni de sportscholen in het land heropend met de eis dat de sportscholen de in de studie toegepaste hygiënische en afstandsmaatregelen moeten volgen. Toch zijn sportscholen in Oostenrijk en Duitsland sinds mei geleidelijk heropend, en tot nu toe zijn er in geen van beide landen uitbraken in verband gebracht met sportscholen.

Mits de juiste sociale afstand en hygiënische maatregelen worden genomen, moeten sportscholen veilig kunnen functioneren. Gelukkig zijn deze maatregelen relatief goedkoop te implementeren, maar ze vereisen waakzaamheid van het personeel om ervoor te zorgen dat de leden zich aan de veiligheidsprotocollen houden.
 

Wil je meer praktische informatie over de veiligheidsmaatregelen voor jouw sportschool? Lees dan ons gratis E-book of ontdek onze club toolkit met diverse marketing en sales materialen.