Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
WomanOnIntegrityTreadmillWithSLConsole
Blog

Belangrijke design factoren voor het uitkiezen van nieuwe cardio consoles

Ontdek de gebruiksvriendelijkheid van consoles voor loopbanden en andere cardio-apparaten. Plus: nieuwe technologische snufjes die je niet mag missen.

Het aanschaffen van cardio-apparatuur is een beetje zoals de aanschaf van een auto.

Het is een grote aankoop die de meeste mensen maar één keer om de zoveel jaar doen. Maar de markt staat natuurlijk niet stil. En nu de verkoop van fitnessapparaten voor thuis sinds het begin van de pandemie gigantisch is gestegen, zijn er meer nieuwe consumenten dan ooit tevoren.

Misschien ben jij er wel één van. Zo ja, dan staan wij voor je klaar om je te helpen de markt beter te leren kennen. Want net zoals auto's steeds steeds innovatiever worden, kan ook een loopband met scherm tegenwoordig dingen die zelfs vijf jaar geleden nog ongehoord waren. Volg deze drie stappen tijdens je aankoopproces om het meeste uit je geld te halen:

 1. Bestudeer alle beschikbare opties
 2. Bepaal welke opties bij jou passen
 3. Koop de juiste console voor jouw budget

Deze gids helpt je bij stap 1. We gaan dieper in op de verschillende loopbandconsoles en we leggen uit hoe de indeling van de console invloed heeft op je comfort en veiligheid. Ook laten we nieuwe connectiviteitsopties zien en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Aan het einde ben je in staat om de perfecte keuze te maken.

Zo herken je een goede console

Waarom ligt er zoveel nadruk op de console? Hoewel je loopsessies absoluut goed moeten aanvoelen, moet ook de fitnessapparatuur die je overweegt te kopen stevig zijn en uitstekende schokabsorptie bieden. Dat is echt de basis van het apparaat.

Vervolgens is de console waar al je mentale interactie met het apparaat zich afspeelt. Het is dat wat je het eerste ziet als je op een cardio-apparaat stapt. Of het nu een loopband, fiets, elliptical of arc trainer is. En consoles kunnen van fabrikant tot fabrikant sterk verschillen.

Met een goed bedieningspaneel ben je zo aan je training begonnen en maak je probleemloos verbinding met al je apparaten. En mocht je je gaan vervelen dan kan de console je nieuwe trainingsopties voorstellen.

Om aan al deze vereisten te voldoen, moet een consolepaneel een duidelijke visuele indeling hebben:

 • De meest gebruikte knoppen zijn bijvoorbeeld het grootst. Leuk weetje: Knoppen als 'start', 'stop' en 'cool down' moeten opvallen en dus meer in het midden van het scherm staan.
 • De tweede meest gebruikte functies op het bedieningspaneel zijn snelheid en helling. Deze knoppen moeten ook groot zijn en centraal geplaatst. One-touch opties voor vooraf ingestelde snelheden zijn ook mooi meegenomen.
 • Ook entertainmentfuncties zoals apparaatverbinding of tv-bediening moeten snel in het oog vallen.
 • Extra trainingsprogramma's moeten snel beschikbaar zijn onder herkenbare knoppen. Beproefde trainingsprotocollen zoals interval- of heuveltraining zijn voorbeelden van populaire programma's.
 • Het scherm van de console moet groot genoeg zijn om berichten op het LED- of LCD-scherm duidelijk te kunnen lezen.

En vergeet tot slot de magazinehouder niet. Tegenwoordig fungeert deze vaak als smartphone-houder.

Integrity Treadmill with SL Console

Wil je graag vermaakt worden?

Nu we besproken hebben 'wat' er op het bedieningsscherm moet staan, gaan we even dieper in op 'hoe' die informatie kan worden weergegeven.

In het algemeen zijn er drie categorieën met opties. Hier volgen ze in volgorde van toenemende entertainmentwaarde:

 1. LED-console -- Het klassieke, standaard werkpaard. Op LED-schermen druk je op knoppen om het apparaat te bedienen en lees je de gegevens die worden weergegeven in LED-verlichting. Ideaal voor sporters die gewoon kilometers willen afleggen zonder al te veel poespas.

 2. LED/LCD-hybrides -- Deze panelen hebben een paar drukknoppen en LED-info die wordt weergegeven rond een videoscherm. Ideaal voor sporters die alles willen volgen op de console zelf, maar geen volledige touchscreen nodig hebben.

 3. Touchscreen LCD's in tabletstijl -- Een high-end iPad gemonteerd op het cardio-apparaat. Deze schermen bieden de meeste flexibiliteit en premium-functies zoals het streamen van trainingen.

Nog iets om te overwegen: toegankelijkheid. Hoe groter het scherm op een apparaat, hoe groter de berichten en meldingen kunnen worden weergegeven. Een groter formaat geeft het apparaat meer mogelijkheden om meer weer te geven (handig voor onderhoud of software-updates) of om een grotere tekengrootte te gebruiken.

Maak verbinding: de huidige must-have fitnesstechnologie

Meer en meer sporters gebruiken apparaten op meer manieren dan ooit tevoren. De verkoop van bluetooth hoofdtelefoons groeide met 200% in 2019, waarvan Apple AirPods in die categorie alleen al 60 miljoen units voor hun rekening namen.

Tijdens het eerste kwartaal van 2020 kochten ongeveer 14 miljoen meer mensen een smartwatch . En dat zijn alleen al de cijfers van vóór de COVID-pandemie. Het is dus niet verrassend dat het ACSM (American College of Sports Medicine) in de afgelopen zes jaar vier keer "wearables" noemt als de grootste trend binnen de fitnessindustrie.

Dus waar 20 jaar geleden mensen een loopband met hartslagmeter opstapten, zijn de sporters van vandaag uitgerust met een smartwatch, een loopband met bluetooth en een hoofdtelefoon. En dat allemaal draadloos.

Om al deze verschillende apparaten te kunnen koppelen aan een multifunctioneel fitnessapparaat moet een console een hele reeks connectiviteitsfuncties bieden, waaronder:

 • ANT+ waardoor draadloze apparaten met elkaar kunnen "praten" en gegevens doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan de populaire horloges en apparaten van Garmin maar er zijn inmiddels ook andere merken bijgekomen.
 • Apple® GymKit werkt naadloos samen met Apple Watches om gegevens te delen tussen het horloge en het apparaat. Het horloge houdt de calorieën bij en meet de hartslag, terwijl de smart loopband gegevens zoals tempo en afstand bijhoudt.
 • Bluetooth® (of BLE) werkt op alles, van hartslagbanden tot hoofdtelefoons.
 • NFC is een short-range sensortechnologie die het meest bekend is door het gebruik bij "tap to pay" creditcards. Op een loopband kun je hiermee snel synchroniseren met je iPhone- of Android-telefoon.
 • WiFi is een handige manier om grotere gegevensbestanden naar je cardio-apparatuur te verzenden. Handig voor het bijhouden van het loopbandgebruik, onderhoud en updates en bij premium functies zoals het streamen van trainingen.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Het laatste wat je wilt nadat je veel geld hebt uitgegeven aan een nieuw cardio-apparaat, is een hoge reparatierekening. Een goede garantie zorgt voor gemoedsrust en bescherming tegen fabricagefouten. Er zijn verschillende onderdelen die onder de garantie vallen.

Zorg er dus voor dat je naar de volgende onderdelen informeert:

 • Frame (oftewel de constructie van het apparaat)
 • Motor (voor de aandrijving)
 • Elektrische onderdelen
 • Mechanische onderdelen (wielen, assen, enz.)
 • Oppervlakten
 • Arbeid (wie betaalt de rekening voor de reparatie)

Maar wat is nu het verschil tussen commerciële loopbandconsoles en die voor thuisgebruik?

In het algemeen is er geen groot verschil tussen loopbandconsoles voor thuisgebruik of voor commerciële fitness-studio's. Het belangrijkste verschil zit hem in de duurzaamheid.

Commerciële apparaten hebben meer robuuste schokdempers en andere verstevigde onderdelen om het constante gebruik van verschillende soorten sporters te verdragen. Een loopband voor thuis wordt misschien één of twee uur per dag gebruikt en hoeft dus niet zo stevig te zijn.

Sommige loopbanden voor thuisgebruik zijn opklapbaar om ruimte te besparen.

5 vragen die elke koper van een cardioconsole moet stellen

Wat is de opstarttijd van de console? Niemand staat graag te wachten. De opstarttijd zou niet langer dan 6 seconden mogen zijn voordat het klaar is voor gebruik.

Wat is er standaard inbegrepen? Sommige fabrikanten van cardio-apparatuur zullen je proberen te verleiden met lage prijzen voor een "standaard" loopbandconsole, maar je hoeft dan niet rekenen op extra functies.

Wat als er iets fout gaat?  Vraag om duidelijke informatie over wat er onder de garantie valt en welke ondersteuning de fabrikant biedt als er zich problemen voordoen. Je hebt er waarschijnlijk niet veel zin in om door ingewikkelde menu's te scrollen om een of andere obscure foutcode af te lezen en om nummers van onderdelen op te zoeken. Vraag dus hoe je geholpen zal worden. Vraag ook: Zal de console software-updates nodig hebben, en zo ja, hoe eenvoudig of ingewikkeld zijn die?

Wat voor soort trainingen wil ik? Bedenk of je belang hecht aan entertainment of aan extra content. Wil je graag naar films kunnen kijken of trainingen streamen? Zo ja, dan is een LCD-touchscreenapparaat perfect voor je. Als je gewoon graag kilometers vreet met het geluid van de motor (of je hoofdtelefoon) op de achtergrond, dan volstaat een LED-scherm.

Met welke apparaten is het compatibel? Let erop dat in het antwoord de opties zitten die bij jouw apparaten passen, of dat nu Bluetooth®, Apple® GymKit, ANT+, Garmin of Polar is.