Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
Hammer Strength Box Blog 1
Blog

Je fitnessruimte moet groepstrainingen bieden. En wel hierom ...

Terwijl de fitnessbranche zich herstelt van de impact van de pandemie en de leden hun weg naar de sportschool weer vinden, blijven groepstrainingen centraal staan in het aanbod van een fitnessfaciliteit. Flexibel gebruik van de fitnessruimte, een aantrekkelijke omgeving om te sporten en een goed gepland fitnessprogrammering zullen ook van essentieel belang zijn voor de sportschooleigenaren. In dit nieuwste blogbericht kijken we naar de drijfveren en motivatie voor trainen in kleine groepen en de positieve invloed ervan op je leden, als het goed wordt uitgevoerd.  

EEN CONCEPT ONDERSTEUND DOOR GEGEVENS, FEITEN EN CIJFERS

Er moet een succesvol concept voor groepstrainingen worden ontwikkeld in reactie op de trends en vraag in de sector: 

Populaire trainingen voor kleine groepen 
67,2% van de onafhankelijke sportscholen en 76,2% van de franchise-ondernemers bieden functionele en atletische trainingen 
79,5% van de onafhankelijke sportscholen en 90,2% van de franchise-ondernemers vertrouwen op groepslessen 
52,5% zijn programma's op basis van circuittraining
De gemiddelde leeftijd is 40,9 jaar

Training en opleiding van medewerkers 
92,6% van de onafhankelijke sportscholen en 100% van de franchise-ondernemers hebben bijscholing geregeld voor hun medewerkers
74,6% in functionele en atletische training
83,9% in groepstraining

(Bron: DSSV 2019)

Door deze cijfers te interpreteren en te kijken naar wat we verwachten te zien van de toekomst van de branche, kunnen we een aantal conclusies trekken voor sportschooleigenaren:

 1. Sportschooleigenaren moeten concepten voor kleine groepen gericht op functionele en atletische training aanbieden.
 2. Sportschooleigenaren moeten beschikken over een goed fitnessconcept op basis van gezondheid en prestatie.
 3. Sportschooleigenaren moeten de coronaregels blijven naleven, en mochten verdere maatregelen de bewegingsvrijheid en groepsgrootten in de toekomst beïnvloeden, dan moet zij hun aanbod van fitnessprogrammeringen en fitnessruimtes daaraan kunnen aanpassen en zich houden aan de vereiste afstand tussen sporters in de kleine groepen. 

AANPAK EN IDEE

In de loop der jaren hebben we goed geluisterd als sportschooleigenaren het hadden over de uitdagingen waar zij voor staan wat betreft de functionele en atletische zones in hun fitnessruimtes. 

In veel gevallen was het niet vanwege de functionaliteit van de halters of de gewichtsschijven dat de groepstrainingen redelijk goed bezocht werden. Trainen in kleine groepen tussen apparaten voor krachttraining of in de verste hoeken van de sportscholen bleek niet heel erg populair te zijn. 

Slecht geplande fitnessprogrammeringen zonder systeem en structuur tonen weinig competentie en zorgen voor weinig motivatie om te sporten; de voorbereiding werd verwaarloosd en de namen van de work-outs laten de doelgroep niet duidelijk weten wat de principes en doelstellingen ervan zijn.

Op basis hiervan wordt snel duidelijk dat een fitnessprogrammering en -apparatuur zonder een uitgebreid concept en programma snel zijn aantrekkingskracht verliest. 

Het resultaat: lege rekken en functionele fitnessruimtes!

Een goed doordacht trainingsconcept voor kleine groepen zou elk van deze pijnpunten aan moeten pakken. Het moet gericht zijn op langdurig succes voor sportschooleigenaren, trainers en leden, de competentie van de trainers uitbreiden, betere zorg voor de sporters mogelijk maken en de vorming van een gemeenschap in de geest van het trainen in kleine groepen stimuleren. Met en zonder COVID-richtlijnen.

WAT LEDEN ECHT VERBINDT

Alles wat de leden kunnen zien, voelen en waarnemen brengt gevoelens bij hen boven – zowel positief als negatief. Leden kunnen zich gemotiveerd of niet gesteund voelen afhankelijk van de omgeving waarin zij trainen. Hoe de ruimte is ingedeeld, welke fitnessprogrammeringen worden aangeboden en welke prioriteit wordt gegeven aan deze zones maken hierbij het verschil. 

Factoren om in overweging te nemen bij het ontwerpen van een aanbod van trainingen voor kleine groepen zijn onder andere:

 • Ontwerp/fitnessruimte/verlichting
 • Apparatuur en de kwaliteit van de accessoires
 • Concept en fitnessprogramma 

Door het bovenstaande met succes te combineren, kunnen sportfaciliteiten een positieve, aantrekkelijke ervaring bieden aan leden.

Hammer Strength Box Blog 1 (2)

WEG MET ‘DREMPELVREES’, MEER MOTIVATIE BIJ DE SPORTERS

Drempelvrees is een probleem dat al zo lang bestaat als er sportscholen zijn. Iedereen kent het – soms is het moeilijk om een nieuwe, onbekende plek te betreden. Het doel voor elke studio/trainer moet daarom zijn om de drempel voor sporters zo laag mogelijk te maken, en er zijn twee dingen die de vrees aanzienlijk verkleinen: communicatie en structuur.

Beide factoren hebben grote invloed op de zekerheid van verwachtingen, wat de barrière van het onbekende verkleint. 

Wat betreft een zone voor groepstraining, zou een duidelijke structuur kunnen zijn:

 • Een afgebakende fitnessruimte 
 • Duidelijk identificeerbare stations 
 • Er wordt getraind op technieken
 • Work-outs worden uitgevoerd volgens een systematische structuur 

Op deze manier profiteren zowel coaches als leden van een duidelijk concept. Oriëntatie en herkenning bieden de nodige veiligheid voor beide kanten, ondanks de grote variëteit in de sessies.

Bovendien leren klanten meer over complexe bewegingspatronen van programmering tot programmering, die ze ook in andere delen van de fitnessruimte kunnen toepassen en die hen in staat stellen hun zelfredzaamheid en begrip van beweging en sport te vergroten. 

Een goed concept van groepstraining omvat al deze elementen en biedt medewerkers de nodige tools om fitnessprogrammeringen succesvol uit te voeren op de lange termijn en om een vertrouwensband op te bouwen tussen trainers en klanten voor een langdurige, succesvolle relatie.

Tools die kunnen helpen bij het langer consequent uitvoeren van een programmering zijn:

 • In-house of online training
 • PDF-folder (trainersgids)
 • Beelden
 • Videoreeksen
 • Sessieplannen

Aan de hand van deze subjectieve beleving neemt de waarde van de groepstraining toe in de ogen van de afzonderlijke deelnemers. 

Opmerking: Hoe hoger de subjectieve beoordeling, hoe hoger de klantentrouw.

Om deze kwaliteit te garanderen, moeten sporters work-outs aangeboden krijgen die telkens een andere focus hebben, en allemaal met progressie en regressie als trainingsalternatieven.

Dus door deze kansen bouwen we niet alleen aan de motivatie, de prestatie en het zelfvertrouwen van klanten; het synergie-effect vindt ook plaats bij de trainers. Aan de hand van de gebruikelijke, praktische toepassing van de movement preps, work-outs en mobility drills leren ook de trainers, en kunnen ze deze kennis overbrengen naar andere zones in de fitnessruimte.

Toen de sportscholen gesloten waren vanwege het coronavirus, waren we gedwongen onze trainingsmethodes te ontwikkelen en aan te passen. En ongeacht waar we trainden – thuis of buiten – waren we nog steeds op zoek naar verbinding met en betrokkenheid bij anderen, van online instructeurs tot vrienden in het park. En dit is waarom groepstrainingen na de pandemie zullen terugkeren, sterker dan ooit tevoren.  

Foto teaser Hammer Strength Box Blog 1

Whats next?

In deel twee ...

-

Waarom en hoe goed een gestructureerd fitnessprogramma betrokkenheid bij de sportschool en het blijven van leden stimuleert. 


Foto teaser kick-off blog Hammer Strength Box

Er is meer...

Onze blogreeks

Je vindt nuttige en gedetailleerde informatie over wat je wel en niet moet doen bij het inplannen van aanbod voor groepstrainingen – en waar je zeker aandacht aan moet besteden – in onze exclusieve blogreeks ‘Hoe je een succesvolle groepstrainingservaring kunt creëren’.

Meld je nu aan