Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
blog-header-ideeen-richtlijnen-2
Blog

Ideeën over de uitvoering van COVID-19 richtlijnen voor fitnessfaciliteiten

Onze missie statement – We Inspire Healthier Lives – strookt niet met het bericht dat fitnessclubs voorlopig hun deuren mogen openen. Lees hieronder welke nieuwe maatregelen je kunt implementeren in jouw fitnessclub of studio, zodra de fitnessbranche weer groen licht krijgt van de overheid. Ongeacht de regelgeving van de overheid is het belangrijk dat je zorgt voor een veilige en gezonde omgeving voor jouw personeel en leden.

Hoewel heropening positieve effecten heeft voor de leden, zowel fysiek als mentaal, is de uitvoering van de operatie helaas niet meer zo eenvoudig als voorheen. We willen je graag wat ideeën geven over hoe je de te verwachten richtlijnen kunt toepassen in jouw fitnessclub of studio.

SOCIAL DISTANCING IN JOUW GYM

De verwachting is dat de anderhalvemetersamenleving ook zal moeten worden nageleefd in fitnessclubs. Hoe werkt social fitnessing; hoe slaag je erin dat jouw leden afstand houden?

De meest voor de hand liggende oplossing is een minimale afstand van anderhalve meter garanderen tussen de fitnessapparatuur. Indien dit niet mogelijk is, denk dan aan oplossingen zoals plexiglas ‘scheidingswanden’ of kamerschermen. Ook kan je stickers of barrièreband gebruiken om te voorkomen dat leden specifieke toestellen gebruiken, maar houd je club netjes. Deze regelgevingen mogen geen reden zijn tot concessies – je wilt nog steeds dat jouw club er te allen tijde representatief uitziet.

Om ervoor te zorgen dat jouw club niet iets weg heeft van een bouwplaats, kun je de attract screens van de cardio-apparatuur slim inzetten voor speciale instructies, zoals; ‘buiten gebruik’, of ‘schoon te maken na gebruik’. 

Verwijder de zadels van de helft van de indoor bikes, zodat duidelijk is welke fietsen wel en niet gebruikt mogen worden. Sluit de douches af, want het is erg moeilijk om hier strenge maatregelen te handhaven en te controleren. Dit geldt ook voor het zwembad, probeer het gebruik van de watervoorziening tot een minimum te beperken. Sluit of beperk de barfaciliteiten en geef duidelijke instructies bij het gebruik van de kluisjes. Hieronder zie je voorbeelden van 3D Designs voor 3 fitnessruimtes:

Cardio

Krachttraining

Functionele zone

OPSLAG & AFSTAND TUSSEN FITNESSAPPARATUUR

Omdat het zomaar kan zijn dat deze maatregelen voor een langere periode zijn, is het de moeite waard om te onderzoeken of je jouw fitnessvloer kunt uitbreiden. Mogelijk kun je tijdelijk een extra ruimte huren bij de buren of op een andere verdieping of krijg je toestemming om tijdelijk een tent te plaatsen op het parkeerterrein. Zomaar wat ideeën die ruimte geven voor het herverdelen van de apparatuur en met meer vierkante meters kun je meer leden bedienen. 

Mocht je de beschikking hebben over meerdere groepslesstudio’s, kun je er voor kiezen om er eentje op te offeren en te voorzien van roeiapparaten of loopbanden. Dit biedt naast meer ruimte op de fitnessvloer ook mogelijkheden voor roei- of hardloop lesjes. Net als bij indoor cycling is de ruimte tussen de sporters tijdens deze groepslessen goed te managen.

Hieraan gerelateerd kun je onderzoeken of je de overgebleven groepsfitnesszaal met een kleine investering kunt uitbreiden met opname apparatuur, waardoor je lessen digitaal kunt delen en live streamen. Hiermee borduur je slim voort op de huidige on-demand trend en vergroot je het aantal leden dat jouw groepslessen kunnen volgen.

ROUTING

Creëer looppaden van eenrichtingsverkeer zodat het personeel en de leden zich op een veilige manier door de club kunnen bewegen. Geef met pijlen en stopborden duidelijk de route aan. Gebruik bovendien tape en andere signings om anderhalve meter afstand te garanderen.

Het is raadzaam om een flow ‘met de klok mee’ te realiseren en idealiter heeft jouw club een aparte ingang en uitgang. Duidelijke signalen maken het voor de leden makkelijk en voor de medewerkers ook overzichtelijk om te sturen en communiceren.

Blog 2_support 1

COMMUNICATIE MET DE LEDEN

Communicatie is key! De enige manier om een veilige en succesvolle heropening te realiseren is door middel van een naadloze voorbereiding en gegarandeerde medewerking van zowel jouw team als de leden. Het team is niet als enige verantwoordelijk voor het garanderen van de veiligheid – jouw leden dienen net zo goed hun steentje bij te dragen. Samen zorgen zij voor een veilige en gezonde omgeving voor iedereen.

Licht je leden tijdig in. Benadruk hoe belangrijk het volgen van deze regels is en vertel ook wat de consequenties zijn als deze niet nageleefd worden. Vraag hen zich goed voor te bereiden om teleurstellingen – en vooral: kans op verdere verspreiding van het virus – te voorkomen.

10

BOOKING TOOL

De kans is groot dat bij heropening slechts een beperkt aantal leden tegelijkertijd de club mag betreden. Het is belangrijk goed na te denken over een geschikte tool die dit kan managen en wachtrijen voor de deur voorkomt!

De meest voor de hand liggende oplossing is door de systemen die je al gebruikt, aan te passen aan deze nieuwe situatie. Mogelijk biedt de tool die je gebruikt voor het reserveren van groepslessen al uitkomst. Kiezen voor een bekend systeem scheelt het team en vooral de leden veel tijd en moeite. Mocht je nog geen tool tot je beschikking hebben, dan zijn er veel beschikbaar en deze hoeven niet duur te zijn. Ook HALO Premium bevat deze mogelijkheid.

Het is raadzaam om het aantal boekingen per week per lid te beperken om iedereen evenveel kans op een workout te geven.

Wanneer je leden beperkt in hun vrijheid – ze kunnen tenslotte niet komen wanneer en hoe lang ze willen – kan dit problemen met zich meebrengen. Het is dus opnieuw erg belangrijk om iedereen goed in te lichten over de spelregels en vooral over het ‘waarom’. Laat hen inzien dat het dit is, of helemaal niets. Gezien deze regelgevingen landelijk gelden, zullen jouw concullega’s dezelfde uitdagingen ervaren, dus dit mag voor jouw leden geen reden zijn om zich uit te schrijven.

Life Fitness kan je helpen met het maken en of designen van 3D club layouts. Neem contact op om de mogelijkheden te ontdekken.

Wil je meer praktische tips & trucs om je voor te bereiden op de heropening van jouw gym? Download ons gratis e-book!