Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
Male-blue-shirt-running-PCS-Treadmill-7508_mr
Blog

De geschiedenis van de loopband

Vandaag de dag is de loopband het meest populaire fitnesstoestel, dat in sportclubs en bij mensen thuis over de hele wereld te vinden is. Maar waar komt deze grote cardiovasculaire machine vandaan?

Oude Romeinse loopbandkraan

De ‘tread mill’ (loopvlakmolen), ook wel ‘tread wheel' (loopwiel) genoemd, werd voor het eerst geïntroduceerd in het hoogtepunt van het Romeinse Rijk, rond het einde van de eerste eeuw. Toen de Romeinen het nodig vonden om zwaarder te tillen, namen ze de loopband in hun kranen op, ter vervanging van de lier. De mannen liepen in het wiel zelf en omdat de loopband een grotere diameter had, konden ze met de helft van de bemanning het dubbele gewicht tillen.

De Paardenloopband

In de jaren 1800, toen stationaire machines werden aangedreven door onbetrouwbare natuurlijke bronnen zoals wind en water, hadden de boeren behoefte aan een meer consistente stroombron. Ze ontdekten dat een loopbandmachine de "remkracht" van een paard kon opvangen. Volgens historicus Brian Wells werd "de meeteenheid van de kracht die nodig was om deze nieuwe stationaire machines te bedienen bekend als "paardenkracht" op basis van de gemiddelde trekkracht van een gemiddeld trekpaard".

Loopbanden voor honden-, schapen- en geiten

Er werden kleine versies van de loopband voor paarden geïntroduceerd om het dagelijkse huishoudelijke werk aan te pakken. De loopbanden produceerden zowel roterende als wisselende krachten voor gebruik met lichte machines zoals boterkarnalen, maalstenen, graanmolens en crème scheiders.

DogTreadmill

Nicholas Potter's gepatenteerde "Enterprise Dog Power" loopband, ontworpen om boterkarnalen en andere kleine landbouwmachines aan te drijven, circa 1881 (Afbeelding: AmericanArtifacts.com).

Gevangenissen – Loopbanden om te straffen

Tijdens het Victoriaanse tijdperk vond de Britse ingenieur William Cubitt de loopband voor de gevangenis uit. Deze loopbanden, geïnstalleerd voor zware arbeid, werden ontworpen als een middel om veroordeelden op een nuttige manier in dienst te nemen en hun kracht te gebruiken om productief te zijn. De gevangene zou het wiel gebruiken om kracht te produceren om maïs te malen en water te pompen, hoewel sommigen geen enkel ander doel dienden dan het straffen van de gevangenen. Uiteindelijk schafte de gevangeniswet van 1889 de zware arbeid af en erkende in plaats daarvan dat arbeid binnen de gevangenissen een constructief doel moest hebben.

Medische loopbanden

De eerste moderne medische loopband werd in 1952 gebruikt door Dr. Robert Bruce van de Universiteit van Washington, een cardioloog die samen met collega Wayne Quinton onderzoek deed naar verschillende hartaandoeningen en -ziekten. Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde hij uiteindelijk het Bruce Protocol, een diagnostische test die wordt gebruikt bij de evaluatie van de hartfunctie en die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Hij staat bij velen bekend als “The Father of Exercise Cardiology".

Loopbanden voor fitness

Bill Staub en Dr. Kenneth Cooper brachten de eerste thuis sport loopband op de markt via Aerobics, Inc. De populariteit van aerobic-trainingsapparatuur thuis en in sportscholen groeide in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Life Fitness

In 1991 produceerde Life Fitness haar eerste loopband, de 9500HR, die een hele week nodig had om te monteren. Het omvatte het gepatenteerde FlexDeck Shock Absorption System, dat de belasting van de gewrichten tot 30 procent vermindert in vergelijking met het lopen op beton.

LifeFitness-First-Treadmill-TR9500HRcrop_0

De eerste Life Fitness loopband

Technologie en Entertainment

Life Fitness introduceerde de eerste geïntegreerde LCD-touchscreenconsole en bevestigbaar LCD-scherm op een loopband in 2003 en ontwikkelde later de eerste cardioproducten met apparaat en USB-connectiviteit.

Vandaag de dag zijn loopbanden nog steeds de meest populaire fitnessapparatuur in zowel woningen als sportscholen. En ze hebben een lange weg afgelegd, zelfs van waar er een decennium geleden nog was. Met de SE3HD consoles zijn geïntegreerde tv, internettoegang en compatibiliteit met fitness- en entertainmentapps niet meer weg te denken. Apps als Netflix, Youtube en Life Fitness On Demand maken loopbanden nu veel leuker dan rond de eeuwwisseling!

pag 22 - both games_0