Go to main section Go to footer
This action will scroll the page to the content
Close dialog
Tooltip.
Blog

DE 6 VOORDELEN VAN INDOOR CYCLING

Het begon allemaal ongeveer 27 jaar geleden. Om precies te zijn in 1991 in een garage in Santa Monica: Spinning. Johnny Goldberg, een voormalige Zuid-Afrikaanse duursporter, staat bekend als de bedenker van Spinning. Johnny G. ontwierp en bouwde de eerste Spinning fiets toen hij aan het trainen was voor de Race Across America Marathon in 1987.

Maar eigenlijk begon het allemaal al veel eerder! Er is zelfs een foto uit 1912 van een vrouw die op een indoor cycle aan het fietsen is in de sportruimte van de Titanic. We kunnen zelfs nog verder terug in de tijd: Francis Lowndes patenteerde zijn “Gymnaticon” al in 1796.

Inmiddels weten we allemaal wat een succes Spinning is geweest en nog steeds is. Door de enorme populariteit kwamen er steeds meer indoor cycles op de markt en al snel was indoor cycling niet meer weg te denken uit de fitnesscentra.

Zelf kan ik mij nog goed herinneren hoe ik mijn eerste periode indoor cycling lessen gaf: met een enthousiasme die niet te stoppen was draaiden mijn pedalen rond, staan, zitten, push-ups, klappen in de handen, zakken door de benen… je kan het zo gek niet bedenken of ik deed het. Hé, ik kwam immers uit de aerobic wereld! Dus wat moest ik met een indoor cycle? Yep, mijn cycle uurtje werd een waanzinnige les met choreografie en de mensen kwamen “kapot” van de fiets af. Mijn doel was bereikt!

Hoe anders is dat nu. Als ik terug kijk op die tijd, denk ik: “Heb ik dat echt gedaan?” Maar ach, de anekdotes uit die tijd blijven leuk.

Mijn lesgeven op de indoor cycle veranderde toen ik wedstrijden ging fietsen. Mijn lessen werden meer gericht op coaching om de deelnemers naar een bepaald doel te brengen.

Maar hoe je het wendt of keert, de algemene gezondheidsvoordelen zijn nog steeds hetzelfde:

Afvallen
Misschien is dit niet direct aan het aantal kilo’s af te lezen. Een onderzoek heeft echter aangetoond dat het vetpercentage significant kan dalen en dat er ook een gezondere bloedglucose wordt waargenomen. Natuurlijk speelt voeding ook een belangrijke rol. Dat weten we allemaal.

Cardio training
Indoor Cycling is een fantastische conditietraining. Als je gemiddeld twee tot drie keer per week gedurende een aantal maanden indoor cycling lessen volgt, zal jouw inspanningscapaciteit enorm toenoemen.

Gemoedstoestand
Je hebt zelf wellicht al gemerkt dat je gemoedstoestand na het sporten veel beter is. Misschien was je een beetje moe of had je een dipje, maar door op die indoor cycle te gaan zitten en een workout mee te doen, was dat nare gevoel snel weg.

Sterkere spieren
De spieren die tijdens een indoor cycling les gebruikt worden:

  • Quadriceps
  • Hamstrings 
  • Kuiten
  • Bilspieren
  • Buikspieren

Door regelmatig een indoor cycling les te volgen zal je bovenstaande spieren absoluut sterker maken!

Sterke gewrichten
Als high-impact lessen of hardlopen niet meer lukken, is indoor cycling het beste alternatief. Door aan indoor cycling workouts deel te nemen, kom je toch aan je dagelijkse beweging, maar dan veel minder belastend voor je gewrichten.

Team Spirit
Samen met anderen een indoor cycling les volgen, zorgt voor sociale interactie en verbondenheid. Regelmatig hoor ik van mensen uit mijn les dat zij samen aan een marathon gaan deelnemen of zich hebben opgegeven om met elkaar voor een goed doel te fietsen. Hoe leuk is dat!

Als ik bovenstaande teruglees, realiseer ik me dat ik bevoorrecht ben om indoor cycling lessen te mogen geven. Wat is indoor cycling een aanwinst voor de fitnessbranche! En wat is het fijn om mensen te helpen hun doel te bereiken en allemaal vrolijke gezichten te zien tijdens en na mijn lessen. 

Ik kan met een brede glimlach zeggen dat ik dankbaar ben dat ik ooit indoor cycling lessen ben gaan geven. Dat de indoor cycle ooit door iemand bedacht  is en dat daar zoveel mensen profijt van hebben.

Tot snel. Tot de volgende keer!

Bernardine Rauwerda
Master Trainer Team ICG®